2
1
Over Stan, Yurg en BRUXMAN

Hoe is de idee voor de strip ontstaan?
STAN: Ik kreeg een telefoontje van Yurg. Een echte babbelaar, ongelooflijk, en ik kende hem niet eens. Hij vroeg waar ik mee bezig was. 'Een nieuwe thriller met Bruxman in de hoofdrol,' antwoordde ik. 'Geweldig!' riep Yurg. Schitterend idee voor een thrillerstrip. Wanneer beginnen we eraan?' Enfin, een week nadien was de eerste BRUXMAN-plaat een feit.

Hoe verliep de samenwerking?
YURG: Stan schreef het scenario en gaf mij schetsen en foto's als voorbeeld. Zo is de commissaris een "dubbelportret" van Stan zelf en van de Franse komiek Fernandel. Sofie Simoens van de gerechtelijke politie — het mooie blondje met cowboylaarsjes van slangenleer — is voor BRUXMAN wat Fanny is voor de Kiekeboes.
STAN: Om een paaldanseres te tekenen, stuurde ik Yurg naar de hoerenbuurt. Hij was zo van zijn melk, dat hij veertien dagen geen potlood heeft aangeraakt.
YURG: Stan speelt Russische roulette met mij. Hij zet een revolver tegen mijn kop, met één kogel in de trommel. Eén verkeerde tekening en BANGGGG!

Is Stan de baas?
STAN: Ik sta op de eerste rij, met mijn 1,61 meter ben ik overal de kleinste.
YURG: Stan is Joe Dalton uit Lucky Luke. Ik ben lang, lomp, lui en eet graag. Ik ben Avarell Dalton.

Hoe zouden jullie de strip omschrijven?
STAN: Sympathiek, spannend, sexy.
YURG: BRUXMAN is een topgangster, een anti-held. Dat is bij mijn weten nooit eerder vertoond in een strip voor volwassenen.

Vanwaar de idee van een misdadiger in de hoofdrol?
STAN: Ik hou van één tegen allen, allen tegen één.
YURG: Stan is een open boek. Ik dacht, wat moet het leuk zijn om samen te werken met een ex-topgangster.

Zijn jullie tevreden over het resultaat?
STAN: Ik heb compassie met Yurg. Zit die jongen daar helemaal alleen op zijn kamertje te tekenen ...
YURG: Prachtig, om die Antwerpse decors tot leven te brengen: de oude hoerenbuurt, de Schelde vanop Linkeroever, de containerhaven, de daken van de stad bij nacht, de Joodse diamantwijk, de voetgangerstunnel onder de Schelde ...
STAN: Yurg zat iedere ochtend te popelen van ongeduld om eraan te beginnen. Ik trachtte hem in te tomen en zei: 'Yurg, als je heet staat, ga eens langs bij Fanny.' Dan was hij onmiddellijk gekalmeerd en liet mij een paar dagen met rust.
YURG: ik begin te zweten ... ik ga een koude douche nemen. Tot straks, iedereen.

Uitgegeven bij Uitgeverij BONTE.

© YURG.COM 2005-2019